Te-ai gândit vreodată că plantele pe care le ai în casă pot fi otrăvitoare, pot cauza diverse boli sau pot fi chiar fatale pentru pisica ta?
În articolul de azi ne-am gândit să-ți prezentăm cele mai comune plante de apartament care pot pune în pericol viața pisicii tale, cum să recunoști o intoxicație și ce e de făcut dacă pisica a mâncat deja din ele.
CELE MAI PERICULOASE:
1. Azalee – Primele semne ale otrăvirii : salivare excesivă, vomă, diaree, stare de slăbiciune. Urmări posibile: comă, stop cardiac, iar cea mai gravă fiind chiar moartea.
2. Arborele de carton - Dacă îl aveți în casă, urmăriți primele simptome: sete intensă și vomă. Urmări posibile: icter, hemoragie intestinală, insuficiență hepatică. Și această plantă poate cauza moartea.
3. Crinul Asiatic - Primele semne ale otrăvirii: vomă, lipsa poftei de mâncare, moleșeală. În cantități mai mari poate cauza insuficiență renală și chiar moartea.
4. Crinul alb și portocaliu - Primele semne ale otrăvirii: vomă, lipsa poftei de mâncare, letargie. Și aceștia provoacă insuficiență renală și chiar moartea pisicii în cantități mari.
5. Lăcrămioarele - Primele semne ale otrăvirii: vomă, bătăi neregulate ale inimii, crize, dezorientare, tensiune scăzută sau chiar comă.
6. Mânărei de pădure – Urmăriți următoarele simptome : slăbiciune, letargie, tremurat, crize. Și această plantă poate cauza moartea.
7. Yukka – Primele semne: salivare excesivă. Urmări posibile: paralizie și comă.
Plante toxice, mai puțin periculoase, des întâlnite în casele noastre:
Aloe Vera – Printre simptome se număra schimbarea culorii urinei și diareea cu sânge.
Cactusul – Printre simptome: vomă, iritări atât la nivelul gurii cât și al stomacului.
Feriga emerald – Primele simptome: inflamații la nivelul pielii, vomă, diaree.
Crizantema – Primele simptome: Salivare excesivă, vomă, diaree.
Ficusul – Primele simptome: Salivare excesivă, inflamații, vomă, probleme digestive.
Crăciunița – Printre simptome: vomă și iritații.
Filodendron – Printre simptome: dificultăți de înghițire, vomă, iritații la nivelul gurii.
Floarea paradisului – Printre simptome: vomă, somnolență, amețeală.
Zambila – Primele simptome: reacții alergice diverse, vomă, diaree.
Vâsc – Primele simptome: comportament ciudat, vomă, diaree.
Dați click aici pentru o lista completa a plantelor toxice, de pe site-ul (Canadian Biodiversity Information Facility).
CE ESTE DE FĂCUT?
În primul rând, dacă pisica ta a gustat deja din plantele sau florile din apartament, verifică să vezi din care a mâncat - e important să știi și din ce parte a plantei: bulbi, tulpină, frunze, flori.
După ce ai identificat planta, sună de urgență la medicul veterinar care va fi în măsură să-ți spună cât de gravă e situația și ce e de făcut. De cele mai multe ori este necesar un consult amănunțit pentru un diagnostic corect deoarece în cazul unor afecțiuni ale organelor interne, primele simptome pot fi înșelătoare. În cazul în care nu știi numele plantei, rupe o bucată din ea sau fă-i o poză cu telefonul și arată-i-o medicului veterinar.
Dacă vrei totuși să scapi de griji, ideal ar fi să alegi pentru apartamentul pe care îl împarți cu o felină, doar iarba pisicii care va aduce un strop de verdeață în casă și va fi și benefică pentru sănătatea pisicii.
În cazul în care iubești atât plantele de apartament cât și pisicile, există și variante de plante non-toxice cum ar fi: bambusul, begoniile, iasomia, orhideele, etc. Cel mai bine te consulți cu medicul veterinar care îți poate spune dacă o plantă este sigură pentru pisica ta sau nu.
Dacă deja ai plante din cele toxice ai putea să le așezi în locuri unde pisica nu are acces, să ții perdelele trase în permanență dacă ai ghivece la fereastră, sau să stropești cu soluție repelentă ghivecele.